Recuperarea activă a pacientului

Scris de Spital Mocrea on . Posted in Informatii publice

Recuperarea activă a pacientului

Programul de recuperare este constituit din totalitatea procedeelor care ajuta la recuperarea fizica si psihica a pacientilor care au suferit de diferite afectiuni.

Reabilitarea trebuie instituita cat mai curand posibil, pentru a asigura desfasurarea unei vieti normale.

Metodele de reabilitare difera in functie de fiecare persoana, insa au aceelasi scop si anume:

– dobandirea unui status functional care sa ofere independenta si ajutor minim din partea celorlalte persoane

– acomodarea fizica si psihica a persoanei cu schimbarile determinate de boala

– integrarea corespunzatoare in familie si comunitate.

Functiile motorii (folosirea membrelor, mersul) se recupereaza dupa un interval relativ scurt de timp de aceea este foarte important ca reabilitarea si recuperarea fizica sa se inceapa cat mai curand posibil. Pacientul este incurajat sa se ridice din pat si sa incerce sa faca cativa pasi. In unele cazuri acest proces poate sa dureze pana ce pacientul isi reface forta musculara si invata sa paseasca din nou (invata sa mearga a doua oara).

Recuperarea initiala variaza de la un pacient la altul, in functie de mai multi factori, precum: afectiunea de care a suferit, varsta pacientului si bolile asociate.

De asemenea, recuperarea necesita multa rabdare si sprijin din partea personalului sanitary precum si a familiei si prientenilor.

Reabilitarea initiala continua si dupa externarea sau transferul pacientului intr-o alta sectie medicala (de recuperare medicala).

Programul de reabilitare include urmatoarele:

– exercitii fizice

– tratament medicamentos (daca este necesar)

– consiliere psihologica

– incurajarea activitatilor sociale (plimbarile, cititul, privitul televizorului, etc)

– participarea in diferite programe educationale

– stil de viata sanatos

– incurajarea unor activitati care ii pot oferii independenta necesara desfasurarii unei vieti normale.

Reabilitarea este un proces indelungat care poate sa necesita rabdare si timp si care poate sa declanseze episoade recurente de depresie.In acest caz se recomanda consilierea psihologica si tratamentul medicamentos de specialitate. Tulburarile de limbaj si comunicare pot incetini recuperarea pacientului, astfel ca reintegrarea sociala poate fi de asemenea mai grea. Este bine ca pacientul sa discute cu familia despre frustarile pe care le are, pentru a trece mai usor peste acestea.

Stilul sănătos de viață

Este compus din:

– Odihna (somnul), odihna activa si managementul stresului (managementul energiei)
–  Alimentatia sanatoasa si hidratare  corespunzatoare
– Munca si miscarea
– Educatia
– Natura – Factorii naturali

Odihna: 7-9 ore pe zi – cine doarme mai putin sau mai mult isi scurteaza viata.

Odihna prin somn, cel mai sanatos somn este noaptea intre ora 22:00 – 23:00 pana la 6:00 – 07:00 dimineata

Odihna poate sa fie si activa. Odihna activa sau sa faci ceva ce te destinde, ce te relaxeaza, sa faci ce-ti place in viata: dans, inot, munca placuta intensa, miscare, exercitiu fizic sau sport intens, cititul unei carti, ascultarea muzicii, plimbarea cu prietenii prin parc (prin natura), etc.

Alimentatia sanatoasa: cu moderatie alimentele cu apot mare de grasime saturate/trans(slanina, untura, unt, produse de patiserie, carne grasa, alimnete prajite in baie de ulei, branzeturi si alte lactate integrale etc ) si din plin cele de origine vegetala (legume, leguminoase, fructe, seminte, fructe oleaginoase, etc)

Hidratarea: 6-10 pahare de apa pe zi, de preferat minim 7-8 pahare (2 litri) de apa pe zi (apa plata si NU: cafea in exces, bauturi dulci sau acidulate, sucurile din comert, de preferat apa plata sau chair de la robinet – cu conditia sa se achizitioneze un filtru pe baza de carbune).

Munca si miscarea: Munca (de preferat intensa) 8 ore pe zi. Miscarea intensa  (in special  pentru cei care au munca sedentara, munca de birou, etc.) minim 1 h pe zi sau lucrul in gospodarie, exercitii fizice, sportul, chiar urcatul scarilor si mersul pe jos minim 30-45 minute pe zi este indicat.

Activitati fizice si controlul greutatii.Managementul stresului (managementul energiei): Sa luam viata asa cum este cu bune si mai putin bune sa nu lasam necazurile, stresul sa ne doboare altfel sistemul imunitar va scadea, si la un om cu sistemul imunitar scazut vor aparea iminent boli, afectiuni grave si chiar fatale: obezitate, cancer, diabet, boli cardiovasculare (BCV),atac vascular cerebral (AVC), etc.
Sa gasim metode de a ne relaxa, de a ne detasa de stresul zilnic care ne poate aduce boli in viata astfel: ascultand muzica care ne relaxeaza, sau cititnd o carte, iesind cu prietenii sau animalele de companie in zone cu verdeata in care ne putem oxigena creierul si sa ne simtim mai bine, sa facem miscare, exercitii fizice…Sportul face ca sistemul imunitar sa fie mai rezistent si sa ne simtim mai bine sa fim mai rezistenti la stres si sa prevenim si chiar sa vindecam bolile care au fost declansate de un stil de viata nesanatos.
Educatia (care include si autoeducatia, dezvoltarea personala): Educatia este un alt factor important care intra in componenta stilului de viata sanatos. Stilul de viata sanatos inseamna sa ne schimbam modul de a trai dar si modul de gandire (nesanatos) cu un mod de trai si de gandire sanatoasa constructiva, pozitiva.

Sa renuntam prin informare, educare, auto educare la obiceiurile proaste, nesanatoase si sa le inlocuim prin obiceiuri bune, sanatoase pentru noi si cei din jurul nostru.

Elemente principale de luptă împotriva durerii cronice

Durerea cronica este larg privita ca reprezentand boala insasi. Ea poate fi mult inrautatita de catre factorii de mediu si cei psihologici. Durerea cronica persista o perioada de timp mai lunga decat durerea acuta si este rezistenta la majoritatea tratamentelor medicale. Ea poate si adesea chiar cauzeaza probleme grave pentru pacient. Semnalele dureroase raman active in sistemul nervos timp de saptamani, luni sau ani. Efectele fizice includ tensiunea musculara, mobilitatea limitata, lipsa de energie si schimbari in pofta de mancare. Efectele emotionale includ depresie , suparare, anxietate si teama de reimbolnavire. O asemenea teama poate impiedica persoana sa revina la munca sa obisnuita sau la distractiile sale.

Acuzele fecvente de durere cronica include:

– Durerea de cap
– Durerea dorso–lombara (de sale)
– Durerea legata de cancer
– Durerea artritica
– Durerea neurogena (durerea rezultata din lezarea nervilor)
– Durerea psihogena (durere datorata nu unei boli trecute sau leziuni sau vreunui semn vizibil de leziune interioara ).

 
Tratamentul durerii cronice de regula implica medicamente si terapie. Medicamentele folosite pentru durerea cronica includ analgezice, antidepresive si anticonvulsivante. Diferite tipuri de medicamente ajuta persoanele cu diferite tipuri de durere. De obicei folositi medicamente cu actiune de lunga durata pentru durerile constante. Medicamentele cu actiune de scurta durata trateaza durerile trecatoare.
Unele tipuri de terapie ajuta la reducerea durerii dvs. Fizioterapia(cum este stretching-ul) precum si sporturile cu impact redus (cum sunt mersul pe jos, inotul sau bicicleta) pot ajuta la reducerea durerii. Totusi, prea mult sport sau deloc poate dauna pacientilor cu dureri cronice. Terapia ocupationala va invata cum sa va adaptati ritmul si cum sa va realizati sarcinile obisnuite astfel incat sa nu va dauneze .Terapia comportamentala va poate reduce durerea prin metode (cum este meditatia sau yoga) care va ajuta sa va relaxati. Poate ajuta si la scaderea stresului.
Schimbarile de stil de viata sunt o parte importanta din tratamentul durerii cronice. Somnul adecvat noaptea si nu “siesta” ziua trebuie sa ajute. Renuntarea la fumat de asemenea, deoarece nicotina din tigari poate face ca anumite medicamente sa fie mai putin eficiente. Fumatorii au mai multe dureri decat nefumatorii.
Majoritatea tratamentelor pentru durere nu va vor anula complet durerea. In schimb, tratamentul va reduce gradul de durere pe care il aveti si de cate ori apare. Vorbiti cu doctorul pentru a afla cel mai bun mod de a va controla durerea.
ccesul reprezentantilor mass-media in unitate, in vederea inregistrarii, fotografierii sau filmarii se face numai cu aprobarea  managerului, purtatorului de cuvant, respectiv directorului medical (in aceasta ordine), respectand dreptul la intimitate al pacientilor.

 

Accesul mass-media în spital

Scris de Spital Mocrea on . Posted in Informatii publice

Accesul reprezentantilor mass-media in unitate, in vederea inregistrarii, fotografierii sau filmarii se face numai cu aprobarea  managerului, purtatorului de cuvant, respectiv directorului medical (in aceasta ordine), respectand dreptul la intimitate al pacientilor.

Accesul reprezentanţilor mass-media se face numai pe baza legitimaţiei de acreditare în specialitate şi a documentului de identitate.
     

In situatia in care managerul spitalului nu este prezent in unitate, accesul reprezentantilor mass-media este permis numai cu aprobarea inlocuitorului managerului si cu instiintarea purtatorului de cuvant desemnat.
     

Accesul reprezentantilor mass-media in spital este permisa pe baza acreditarii acestora si inregistrarii lor la punctul de control-acces al spitalului, in registru de vizitatori. Pentru obtinerea acreditarii, institutiile de presa vor face demersuri scrise, specificand numele persoanelor ce fac parte din echipa de presa (reporter, cameraman, etc), datele de identificare si numarul de telefon al acestora (conform formularului de cerere anexat).
     

Acreditarea de presa se acorda fara discriminare, in termen de cel mult 5 zile de la inregistrare. Acreditarea poate fi refuzata sau retrasa pentru fapte care impiedica desfasurarea normala a activitatii spitalulului si care nu privesc opiniile exprimate in presa de respectivul reprezentant mass-media, in cazul in care se constata abateri grave sau repetate de la normele deonotologiei profesionale sau pentru fapte prin care a fost incalcata prezenta procedura. In acest caz, va fi informata institutia mass-media pentru obtinerea acreditarii pentru un alt reprezentant.
     

Pe toata durata deplasarii in incinta spitalului, reprezentantii mass-media vor fi insotiti de purtatorul de cuvant, vor putea discuta cu persoana desemnata de conducerea unitatii din compartimentul de spital despre care se solicita informatii.
     

Reprezentanţii mass-media pot filma în spital numai în spaţiile pentru care managerul şi-a exprimat acordul în mod explicit, iar intervievarea pacienţilor sau filmarea acestora se poate face numai în condiţiile legii.    

 

In vederea desfasurarii fluente si corecte a activitatii de comunicare a tuturor noutatilor si evenimentelor petrecute in cadrul spitalului, purtatorul de cuvant al Spitalului de Psihiatrie Mocrea, dupa instiintarea prealabila a managerului si cu acordul acestuia, indeplineste urmatoarele atributii:
•    Furnizeaza reprezentantilor mass-media prompt si complet orice informatie de interes public, care priveste activitatea institutiei;
•    Informeaza in timp util si asigura accesul reprezentantilor mass-media la activitatile si actiunile de interes public, organizate de unitate;
•   Asigura periodic sau de fiecare data cand activitatea institutiei prezinta un interes public imediat, difuzarea de comunicate, informari de presa, organizarea de conferinte de presa, interviuri.
     

Pentru evenimente medicale deosebite (accidente rutiere, accidente de munca, accidente casnice, calamitati, accidente colective, etc.), reprezentantii mass-media vor avea acces in spital pe intrarea  stabilita in Planul alb al institutiei si si vor fi primiti in locul stabilit.
•   dupa stabilizarea pacientilor si obtinerea unui diagnostic de internare, informatiile solicitate vor fi comunicate de medicul coordonator al celulei de criza sau sau de inlocuitorul acestuia, numai dupa instiintarea prealabila a managerului si cu acordul acestuia. Toate informatiile solicitate vor fi date sub rezerva respectarii codului deonotologic si tinand cont de Legea 46/2003 privind drepturile pacientilor;
•   declaratiile vor fi date in acelasi timp pentru toti reprezentantii mass-media;
      

Acces neingradit pentru presa:
•    Cand insotesc o delegatie oficiala, cu acordul acesteia (Secretar de stat, ministri);
•    Insotita de manager / alti directori din cadrul spitalului.
     

Pasii care trebuiesc urmati in cazul accesului mass-media in spital:
•    dupa identificarea reprezentantilor mass-media la poarta institutiei de catre paznicul spitalului, acestia vor fi preluati de purtatorul de cuvant;
•    vor fi condusi in sala de sedinte unde purtatorul de cuvant va raspunde la intrebariile adresate;
•    daca reprezentantul mass-media are consimtamantul pacientului pentru luarea unui interviu, purtatorul de cuvant va insoti reprezentantul mass-media pana la salonul pacientului sau va fi chemat pacientul la sala de sedinte;
      
Purtător de cuvânt: jr. Budea Augustin
Telefoane: 0257/329966 ; 0257/329988         
Fax: 0257/329966
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 
 
 
 
 

Salarizare

Scris de Spital Mocrea on . Posted in Informatii publice

IN CURS DE ACTUALIZARE !

 

VĂ RUGĂM REVENIȚI !

 

 

Mai multe articole...

Acest website utilizează cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu politica de utilizare a cookie-urilor.